Hier kijken we naar uit: indrukwekkend jubileumjaar bij Mauritshuis | DagjeWeg.NL

2021-11-04 03:14:07 By : Mr. paul xin

3 november 2021 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Het Mauritshuis bestaat 200 jaar in 2022 en is daarmee een van de oudste musea in ons land. Plan maar alvast een bezoekje, want dit jubileum wordt groots gevierd. Er staan ​​het hele jaar door exposities en evenementen op het programma. Kun je meteen ook een gelijkenis nemen bij beroemde toppers als De Stier van Paulus Potter, Het meisje met de Paren en Gezichten op Delft van Vermeer en elf Rembrandts. Rode draad door het hele jaar heen: Het Mauritshuis als bron van inspiratie voor mensen uit de hele wereld.

Het Mauritshuis was ooit een stadspaleis van - jawel - prins Johan Maurits. Dit fraaie monument staat al sinds de zeventiende eeuw aan de Hofvijver in Den Haag en strijdt daar om de aandacht met de gebouwen van het Binnenhof. In 1822 werd het een museum, dus precies 200 jaar geleden in 2022. En in die 200 jaar heeft de beroemde collectie van het museum al veel mensen ontwikkeld. Het voorbeeld is tegenwoordig misschien wel de film 'Het meisje met de parel' uit 2003, ontmoet in de hoofdrollen Colin Firth en Scarlet Johansson Begin 1900 speelde Vermeers schilderij 'Zicht op Delft' al een grote rol in de romanserie 'Op zoek naar de verloren tijd' van de beroemde Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922). Die vermeers stadsgezicht in een kort zelfs het mooiste schilderij ter wereld. En dan hebben we het nog maar over twee van de beroemde werken uit de collectie van Het Mauritshuis.

De moeite van een bezoekje meer dan waard dus. Zeker in het jubileumjaar, wil dit er allemaal gebeuren in 2022:

Het jubileumjaar begint op 20 januari met de presentatie van het jubileumboek 'Pennen over Penselen'. Er staan ​​fraaie full colour afbeeldingen in van 200 stukken uit de collectie van Het Mauritshuis. Bij elk kunststuk uitbreiding een auteur in 200 woorden wat hij of zij zo bijzonder van inspirerend vindt aan het. Dat levert poëtische, spitsvondige en ook ontroerende verhaaltjes op. Tussen de 200 auteurs zitten beroemde grootheden als Isabelle Allende, Margaret Atwood, Nicci French, Arnon Grunberg, Murat Isik, Herman Koch, Adriaan van Dis en Donna Tartt. Heel veel bloemen Op 17 februari volgt de eerste van de speciale jubileumtentoonstellingen: In Volle Bloei. Buiten sta je meteen tussen volgende bloemen, wil het hele plein voor het museum komt vol bloembakken te staan ​​en wordt een kleine Hortus. Zelfs de gevel doet mee, met duizenden duurzame imitatiebloemen. Binnen dwaal je tussen prachtige bloemenstillevens, een populaire genre in de zeventiende eeuw. En de inspiratie voor de bloemenzee buiten. Leuk om als je buiten bent zelfs te kijken naar je dat kunt terugzien... De bloemen buiten en aan de gevel blijven bijna het hele jubileumjaar te zien, de tentoonstelling weer op 1 juni.

Wat vinden hedendaagse fotografen van de werken van de zeventiende-eeuwse meesters? Je ziet het in de expositie Flash/Back, waar beroemde fotografen én nieuw talent zich laten inspireren door de collectie van Het Mauritshuis. Hun foto's hangen van 1 juni 2022 tot en met 16 oktober 2022 naast de werken die hen inspireerden. Maar dat is niet alles, wil ook vijf straatartiesten laten zich inspireren door schilderijen uit het museum en maken hier levensgrote muurschilderijen van, verspreid door Den Haag. Kunst die voor iedereen altijd te zien is, voor niks. Nina Valkhoff, Julien de Casabianca, Super A en Collin van der Sluijs doen mee.

Kinderen worden niet vergeten tijdens het jubileumjaar. Na de succesvolle Familie-doe-expositie 'Hallo Rembrandt' volgt dit jaar de al even leuke doe-tentoonstelling 'Hallo Vermeer'. Hier treden kinderen van drie tot elf jaar in de voetsporen van de zeventiende-eeuwse kunstenaar en ontdekken al knutselend en schilderend welke hij gebruikte, hoe hij speelde met veel licht en nog meer. Leuke activiteiten en workshops zorgen ervoor dat ze zich een echte meester-schilder wanen. Deze tentoonstelling valt in de zomervakantie. Extra fijn: kinderen en jongeren tot en met achttien jaar mogen gratis het museum in!

De geslotende expositie De Frick Collectie in Het Mauritshuis is een coup! Dan zijn namelijk tien hele bijzondere meesterwerken in het museum te zien, die al meer dan honderd jaar geleden Europa vertrokken. En nu voor het eerst weer even terug zijn! Het zijn werken uit de beroemde collectie Frick. In 2022 worden ze bij hoge uitzondering uitgeleend, omdat het Amerikaanse museum aan het verbouwen is. Een van de werken die naar Den Haag komt is het beroemde zelfportret van Rembrandt uit 1658, de grootste die hij heeft gemaakt. De Frick Collection is te zien van 29 september 2022 tot en met 15 januari 2023. Een fraaie afsluiting van een bijzonder jaar.

Heb jij zelf bijzondere herinneringen aan de kunst in het museum van misschien wel het gebouw zelf? Doe mee met het jubileum en stuur je foto's, video's, herinneringen, brieven, dagboekfragmenten, collages van wat je kunt bedenken naar verhalen@mauritshuis.nl.

Laatst gewijzigd: 2021-11-03 21:31:25 · Gepubliceerd: 2021-11-03 14:26:07 - 30

We willen ongeveer € ,- uitgeven. We gaan met volwassenen en kinderen. We willen geen gratis activiteiten.

We willen op dit datum een ​​dagje uit: